29 may 2012

Islàndia, revolució sota el volcà


Islandia, revolución bajo el volcán és un llibre que vaig llegir fa uns mesos i que m’agradaria recomanar a tot aquell que tinga l’oportunitat de llegir-lo.

El primer que em va cridar l’atenció d’aquest llibre, va ser saber que Xavier Moret havia estat guardonat amb el Premi Gran Viatger. De seguida vaig pensar que de major volia ser com ell, així que no em va quedar altra alternativa que començar a llegir les seues obres.
Però més enllà d’un llibre de viatges, el llibre de Xavier Moret ens introdueix en la cultura i paisatge d’un país, que en aquest cas van de la mà, d’una forma de ser i de fer molt admirable, ocultada de forma intencionada pels grans mitjans de comunicació. En els 4 anys que han passat des de l’esclat de la crisi econòmica fins a l’actualitat, poques vegades he pogut tenir informació detallada del que estava passant a aquest país llunyà. Més ben al contrari, podriem ironitzar dient que s’ha creat una intencionada cortina de fum per a què no sapigam que estava passant allí, encara que al final ha sigut el fum dels seus volcans el que ens ha despertat la curiositat.   
Per suposat que trobava el tema d’Islàndia interessant, ja que des de l’erupció del innombrable volcà Eyjafjallajökull (nom que amb la lectura del llibre vaig memoritzar), la curiositat pel país del gel ha anat creixent en la societat, confirmant el que els mateixos islandesos diuen, que el volcà ha sigut la seua millor propaganda turística. El que jo no imaginava és que aquest país amb a penes 300.000 habitants, podria considerar-se un model a seguir per a acabar amb la crisi financera ja que després de ser el primer en sofrir la fallida dels seus bancs, va prendre la mesura de fer dimitir el govern, elegir-ne un altre i ficar a les banquetes dels acusats als irresponsables banquers que havien especulat amb els seus diners de la societat islandesa.
Sense contar-vos res més, espere haver-vos despertat la curiositat per aquest llibre, que el mateix Moret descriu com a mig camí entre el llibre de viatges i la crònica periodística, on a més d’assabentar-vos de com han afrontat la crisi, descobrireu aspectes tant interessants com la música, el seu esperit ecologista, o el paper de la dona.

Podeu consultar la web de Xavier Moret ací.

I també veure un reportatge a propòsit del seu llibre Islàndia, revolución bajo el volcàn, ací.

No hay comentarios: