15 abr 2013

Persépolis

Avui vull recomanar una lectura que m'ha marcat i que ja sempre m'acompanyarà, a la biblioteca de casa, en forma de regal o com a lectura recomanada per amics i amigues que faran com jo i convertiran a Marji en la nostra ídol més autèntica, sincera i humana.

El llibre és diu Persépolis i també podeu trobar l'adaptació al cinema, que està molt ben aconseguida gràcies a què la pròpia autora va participar en la seua direcció. No obstant paga la pena llegir primer el llibre, per a després no perdre detall davant de la pantalla. 



La seua autora es diu Marjane Satrapi. Filla d’una família persa acomodada va rebre l’educació necessària per formar una persona crítica amb el món en què vivia. L'autora ens conta la història de la seua vida, un relat sobre la revolució islàmica que comença amb la fi del règim del Xa de Pèrsia quan ella encara estava a l'escola. Un país ple de canvis i retrocessos socials que la portaren d’una escola laica de model francés, a un institut amb segregació de sexe; d’una vida lliberal i oberta al canvi, a un dia a dia on les dones han d'evitar  incitar al sexe masculí tapant-se la cara amb un vel. Així és com una xiqueta de 10 anys, curiosa i amb inquietuds progressistes ens conta la seua experiència en forma de novel·la gràfica, utilitzant la primera persona i uns personatges de tintes planes amb formes senzilles que van directes al centre de recepcions de les nostres emocions. 


Tota una lliçó d’història contemporània on es mostra com l’enderrocament d’un règim autoritari i la proclamació d’una república no és més que una manipulació social per passar el poder d’unes mans a altres, manipulant la societat al gust i conveniència dels qui ostenten l’autoritat. 

Gràcies (una vegada més) a Ester per regalar-me'l. 

No hay comentarios: