25 oct 2011

Still Alice


Anit em vaig acabar de llegir un llibre que tracta sobre una dona de 50 anys a qui li diagnostiquen un tipus d’Alzeheimer primerenc. L’Alzeheimer sol ser una malaltia que afecta a gent de la tercera edat per això també l’anomenem demència senil. 



Però Alice no és una dona major, ella en canvi està en la millor etapa de la seua carrera professional. Està casada, té tres fills ja adults i és professora doctorada en psicologia cognitiva i lingüística a Harvard i fa conferències arreu del món sobre les seues investigacions, fins que un dia se li queda una paraula a la punta de la llengua, se li oblida que ha d’agafar un avió, es queda estancada a meitat d’una classe.....

El llibre ha rebut nombroses i bones crítiques, del New York Times i de la Dementia Advocacy and Support Network, sobre tot pel plantejament que fa de la narració. Ja que esta contat en primera persona, intentant veure tot el que li passa des del punt de la persona afectada, i no des de com viuen la malaltia els qui la rodejen, que necessiten tant de recolzament o més que qui és diagnosticat.

Sentir-se perdut en la narració quan un capítol comença parlant de persones sense nom, una dona amb un xiquet, un home amb un café.... no deu de ser ni mínimament semblant al que poden sentir les persones que sofreixen aquesta dolència, però ens obri la porta de la imaginació a un món d’incomprensió inclús entre els que pretenen entendre-lo.

Si teniu l’oportunitat de que aquest llibre caiga en les vostres mans vos convide i anime a llegir-lo. Jo el vaig comprar a un mercadet de carrer a Toronto per poc més de 2$, i no se si estarà a la venta a Espanya, però si algú te ganes puc fer de bibliotecària, i prestar-lo per un temps indefinit, el necessari per submergir-se en aquesta història que a mi, personalment m’ha fet veure la vida amb una altra perspectiva.

Enfadar-se perquè la teua amiga no t’agafa el telèfon, sentir-se ofès perquè algú tinga unes idees diferents a les teues, perquè no han fet el que esperaves.... són problemes insignificants que no deurien d’amargar-li la vida a ningú. Hem d’aprendre a ser més feliços i a valorar les coses que realment importen en la vida, per a poder viure sense rencor i amb un esperit sà que ens permeta seguir endavant amb un somriure a la boca.

El llibre es diu Still Alice, Encara Alice, i està escrit per Lisa Genova. Podeu trobar més informació sobre el llibre i l'escriptora a la seua web: Lisa Genova Això sí, tot està en anglès!

No hay comentarios: